Tamari sójová omáčka 200 ml COUNTRY LIFE
Kód: C01.463006Související produkty
Detailní popis produktu
Tamari je sójová omáčka, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě miso pasty. Je tmavší, hustší a chuťově výraznější než soyu. Naplno zazáří při přípravě studených zálivek, omáček a pikantních dipů.
Tamari se vyrábí z přirozeně bezlepkových surovin. Oproti levným „sójovým omáčkám“ tamari neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, barviva ani umělá sladidla.
Vedle základních čtyř chutí (sladká, hořká, slaná, kyselá), má ještě chuť pátou – umami. Označuje se jako „lahodná“, „chuť zralosti“ a zvýrazňuje chuť pokrmu. Tato pátá chuť je obsažena i ve fermentovaných výrobcích – tedy i v sójové omáčce tamari.
Tipy na použití:
- dresink na salát s citronem
- gratinovaná plněná cuketa
- salát z avokáda a bílé ředkve
- zálivka s kešu
lehce rozmixujte 2 lžíce tamari, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíci balzamikového octa a hrstku kešu ořechů - dresink na salát
smíchejte sezamový olej, tamari, agávový sirup, jablečný ocet
dresink je výborný na rukolový salát s avokádem - jednoduchý dresink na salát
smíchejte tamari s olivovým olejem a octem - restovaná hlíva úsřičná
hlívu restujte na troše olivového oleje, když jsou houby napůl hotové, přidejte tamari a dokončete restování - marinády
- na zeleninu, maso i ryby
tamari smíchejte podle chuti s medem nebo javorovým nebo agávovým sirupem, potřete surovinu směsí a pečte v troubě nebo grilujte; výborná je glazovaná cuketa, dýně nebo mrkev - pokrmy založené na rajčatech (např. omáčky na těstoviny)
tamari potlačí kyselost rajčat a prospěje celkové chuti pokrmu - polévky, omáčky, zeleninové směsi...
Rozdíl mezi shoyu a tamari:
Shoyu a tamari jsou víceméně zaměnitelné s tím, že tamari si lépe udrží chuť a aroma při tepelné úpravě. Shoyu se naopak doporučuje používat k finálnímu dochucení hotového pokrmu. Není to ale žádné železné pravidlo.
- vyrábí se rozdílným způsobem – tamari vzniká jako vedlejší produkt při výrobě klasické miso pasty
- tamari je vyráběna z přirozeně bezlepkových surovin
- tamari je tmavší, hustší a má bohatší a výraznější chuť
Složení:
SÓJOVÉ BOBY (48,9 %), voda, mořská sůl (13,8 %), alkohol (z cukrové třtiny) 1,6 %, fermentační činidlo (Aspergillus oryzae). Může obsahovat stopy lepku.
Alergeny:
Sója
Skladování:
Na chladném a suchém místě. Chraňte před slunečním světlem.
Legislativní zařazení:
Sójový výrobek - tekuté ochucovadlo.
Země původu:
Japonsko
Příprava / určení:
Do polévek, omáček, zálivek, pomazánek, na těstoviny nebo k dochucení zeleniny. Můžete použít jako alternativu soli.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Asijská ochucovadla - shoyu, tamari, miso pasty |
---|---|
Hmotnost: | 0.449 kg |
EAN: | 8595016511456 |
Počet kusů v balení (kartonové množství): | 8 |
Jedná se o BIO výrobek?: | NE |
Jedná se o Fairtrade výrobek?: | NE |
Nutriční hodnoty: | <p><strong>Kalorická hodnota/energie (na 100ml):</strong>315kJ/74kcal. Tuky:0,2g. z toho nasycené mastné kyseliny:0,0g. Sacharidy:8,3g. z toho cukry:3,4g. Vláknina:0,0g. Bílkoviny:9,8g. Sůl:15,0g</p> |
Složení produktu: | SÓJOVÉ BOBY (48,9 %), voda, mořská sůl (13,8 %), alkohol (z cukrové třtiny) 1,6 %, fermentační činidlo (Aspergillus oryzae). Může obsahovat stopy lepku. |
Minimální trvanlivost: | 365 |
Země původu: | Japonsko |
EANs: | 8595016511456, 18595016560000, 38595016599851 |
Podrobná specifikace: | <!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2025-05-26T21:04:42 --><p><strong>Tamari je tradiční sójová omáčka japonského původu</strong>, která vzniká při výrobě miso pasty jako její přirozený vedlejší produkt. Díky tomu má jedinečné vlastnosti: je tmavší, hustší a chuťově výraznější než běžné sójové omáčky, včetně své sesterské omáčky shoyu.<br /><br /><strong>Výroba tamari začíná fermentací sójových bobů s fermentační kulturou koji, solí a vodou.</strong> Tato směs zraje několik měsíců a následně se pečlivě lisuje, filtruje a šetrně tepelně upravuje, aby se zvýraznila její přirozená chuť. Díky tomuto procesu získává omáčka intenzivní, plnou chuť s bohatým umami charakterem bez potřeby jakýchkoliv umělých přísad či dochucovadel.<br /><br />Tamari můžete používat v kuchyni velmi univerzálně. Skvěle se hodí <strong>do studených zálivek na saláty</strong>, <strong>do marinád na grilovanou zeleninu nebo maso</strong>, či jako <strong>základ výrazných omáček a pikantních dipů</strong>. Výborná je také jako dochucovadlo do luštěninových jídel, rýže nebo do restovaných zeleninových směsí, které dokonale podtrhne.</p> |
Návod k použití: | Do polévek, omáček, zálivek, pomazánek, na těstoviny nebo k dochucení zeleniny. Můžete použít jako alternativu soli. |
Výživové údaje na 100 g: | Energetická hodnota: 315 kJ / 74 kcal. Tuky: 0,2 g, z toho nasycené mastné kyseliny: 0,0 g. Sacharidy: 8,3 g. Z toho cukry: 3,4 g. Vláknina: 0,0 g. Bílkoviny: 9,8 g. Sůl: 15,0 g. |
Skladování: | Na chladném a suchém místě. Chraňte před slunečním světlem. |
Legislativní zařazení: | Sojový výrobek - tekuté ochucovadlo. |
Rostlinný produkt: | ANO |
Přirozeně bezlepkový: | ANO |
Bez přidaného cukru: | ANO |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.