Novinky

Kuřecí maso s Větnamskou BBG omáčkou

Kuřecí maso s Větnamskou BBG omáčkou 

Dnes si uvaříme jednoduchý a chutný recept, který kombinuje exotickou chuť  Vietnamské BBQ omáčky s klasickými pečenými brambory a batáty. 

Ingredience:
-500 g kuřeceího masa
- brambory 
-batáty
-Vietnamská BBQ omáčka
-olivový olej 
-sůl 
-červená paprika

Batáty mají na rozdíl od klasických brambor přirozeně sladkou chuť a jsou bohaté na beta-karoten. Jedná se o antioxidant, který si tělo přemění na vitamín A. Proto jsou skvělým zdrojem živin na podporu zdraví očí a imuntiního systému. 

Postup:

1. Začneme připravou kuřecího masa. Očistíme a nakrájíme si kuřecí maso na menší kusy. Připravíme si misku a do té vložíme maso a Vietnamskou BBQ omáčku. Vše promícháme a necháme odpočívat v lednici minimálně 30 minut. 

2. Mezi tím si předehřejeme troubu na 180 stupňů.  Očištěné brambory a batáty nakrájíme a lehce osolíme, vložíme na plech s pečícím papírem a na batáty přidáme ještě červenou papriku. Pečeme přibližně 30-45 minut do změknutí. 

3. Než se nám bambory upečou, přiravíme si kuřecí maso. Vezeme pánev s kapkou olivového oleje. Pánev rozpálíme na mírném ohni a přidáme naložené kuřecí maso. Opekáme pomalu, aby se nám BBG omáčka nezačala připalovat. Po pár minutách maso otočíme a takto několikrát zopakujeme, dokutd nebude maso krásně propopečené. 

4. Ke konci pečení přidáme na pánev trochu vody a necháme ještě pár minut podusit.

5. Hotové kuře podáváme s křupavímy pečenými bramborami a batáty. 

Přejeme vám dobrou chuť!

 

 

 

Těstoviny s cuketovou omáčku

Těstoviny s cuketovou omáčkou

Pokud hledáte rychlý, jednoduchý recept na oběd nebo večeři, tento recept je ten pravý. Cuketa je skvělou surovinou, která dodá omáčce lehkost a svěžest, zatímco slanina přinese příjemnou slanost a výraznější chutě. Tento pokrm je ideální na dny, kdy chcete mít na stole něco vydatného, ale zároveň nechcete strávit hodiny u plotny. Kombinace jemné cuketové omáčky, křupavé slaniny a al dente těstovin zaručuje, že si pochutná celá rodina. A jako bonus, stačí vám pár základních surovin, které máte doma.

Ingredience:
- 2 středně velké cukety
- 100 g slaniny
- 500 g těstovin
- Parmazán
- Sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Na rozpálenou pánev vložíme nakrájenou slaninu a osmahneme ji dozlatova. Poté slaninu i s vypečeným tukem přendáme do mističky a odložíme stranou.

2. Cuketu omyjeme a nakrájíme na kousky. Na stejné pánvi, kde se smažila slanina, orestujeme cuketu. Osolíme ji a přilijeme trochu vody. Pánev přiklopíme a necháme cuketu dusit, dokud nezměkne.

3. Mezitím si uvaříme těstoviny v osolené vodě.

4. Jakmile je cuketa měkká, přendáme ji do mixéru i s torochou vody ve které se vařila a rozmixujeme ji. Zbytek vody si necháme stranou, abychom mohli omáčku podle potřeby naředit.

5. Rozmixovanou cuketovou omáčku nalijeme zpět na pánev. Přidáme slaninu i s omastkem, osolíme a opepříme podle chuti. Pokud je omáčka příliš hustá, přilijeme trochu zbylé vody.

6. Nakonec přidáme uvařené těstoviny a důkladně vše promícháme, aby se těstoviny dobře obalily omáčkou.

7. Hotové těstoviny podáváme posypané strouhaným parmazánem.

 Přejeme vám dobrou chuť!

Creamy Cacio e Pepe

 

Creamy Cacio e Pepe

Dnes se podíváme na recept, který vás přenese přímo do srdce Itálie – těstoviny Creamy Cacio e Pepe. Tento jednoduchý, ale přesto sofistikovaný pokrm je známý svou bohatou a krémovou chutí sýra v kombinaci s pikantností čerstvě mletého pepře. Je to klasika římské kuchyně.

Cacio e Pepe doslova znamená "sýr a pepř" a představuje dokonalou ukázku toho, jak z několika málo ingrediencí vytvořit něco neuvěřitelně chutného.
Pojďme se tedy pustit do přípravy tohoto tradičního italského pokrmu!

 Ingredience:
200 g těstovin nebo jiných dlouhých těstovin
100 g parmigiano reggiano jemně nastrouhaného
1 lžička čerstvě mletého černého pepře (můžete přizpůsobit podle chuti)
Sůl na vaření těstovin
1 lžíce másla (volitelně, pro extra krémovost)

Postup:

1.Příprava pepře:
Na středním plameni v suché pánvi orestujte čerstvě mletý černý pepř, dokud nezačne vonět (asi 1–2 minuty). Tento krok uvolní aromatické oleje z pepře.

2.Krémová omáčka:
Do pánve s pepřem přidejte trochu vody a máslo (pokud používáte). Míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Přilijte smetanu a přidejte nastrouhaný sýr.

3.Vaření těstovin:
Přiveďte velký hrnec osolené vody k varu. Přidejte těstoviny a vařte je podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente.

4.Spojení těstovin s omáčkou:
Přidejte scezené těstoviny do s omáčkou. Snižte teplotu na střední, přičemž neustále míchejte, dokud se sýr nerozpustí a nevytvoří krémovou omáčku. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu více vody nebo smetany.

5.Servírování:
Ihned podávejte. Nejlépe posypané další dávkou čerstvě mletého pepře a případně s další porcí nastrouhaného parmigiano reggiano a čerstvou bazalkou.

Zajímavost o Cacio e Pepe
Cacio e Pepe je jedním z nejstarších a nejjednodušších receptů římské kuchyně, který vznikl z potřeby pastýřů vytvořit pokrm z dostupných a snadno přenosných ingrediencí. Tento recept je dokonalým příkladem toho, jak lze s minimem ingrediencí dosáhnout maximálního chuťového zážitku.

Doufáme, že si tento klasický italský pokrm užijete a přinesete si kousek Itálie přímo do vaší kuchyně. Dobrou chuť!

Fit Cheesecake - Slaný Karamel

Fit Cheesecake - Slaný Karamel

Tento dezert je ideální pro všechny, kteří milují sladké, ale zároveň si chtějí udržet zdravý životní styl. Kombinace kokosových sušenek, jemného sýru Philadelphia a neodolatelného slaného karamelu vás jistě okouzlí.

Pojďme se tedy pustit do přípravy tohoto jednoduchého a rychlého dezertu, který si můžete vychutnat při jakékoliv příležitosti.

Ingredience:

 

Postup:

  1. Sušenky rozdrtíme a přendáme do mísy. Přilejeme rozehřáté máslo a dobře promícháme.
  2. Sušenky s máslem rozdělíme do malých mističek a uhladíme.
  3. Do další mísy dáme Philadelphii a přidáme Proteinelu podle chuti a důkladně zamícháme.
  4. Krém přidáme do mističek se sušenkami.
  5. V menším kastrůlku lehce ohřejeme samotnou Proteinelu, aby byla tekutá, a poté ji nalijeme na vrstvu krému.
  6. Cheesecake můžeme ozdobit sušenkami, které jsme si dali na začátku stranou.

Zajímavost:

Cheesecake má dlouhou historii, která sahá až do starověkého Řecka. První zmínky o tomto dezertu pocházejí z období okolo 2000 př. n. l., kdy byl podáván atletům během prvních olympijských her. Římané poté recept převzali a šířili ho po celé Evropě. Moderní cheesecake, jak ho známe dnes, se vyvinul v USA, kde se stala oblíbenou zejména verze s krémovým sýrem Philadelphia.

Fit verze cheesecaku se slaným karamelem je skvělou alternativou pro ty, kteří si chtějí dopřát něco sladkého, ale zároveň si hlídají příjem cukru a kalorií. Kombinace krémového sýru a slaného karamelu vytváří dokonalou harmonii chutí, která uspokojí i ty nejnáročnější mlsné jazýčky.

Dobrou chuť!

 

Dubajská čokoláda

Dubajská čokoláda

Dnes vám přináším recept na luxusní a lahodnou Dubajskou čokoládu! 🍫✨

Ingredience:

.
.

 

 

Postup:

  1. Připravte si vodní lázeň.
  2. Přidejte nalámanou hořkou čokoládu (tři tabulky) a vyčkejte než se zcela rozpustí.
  3. Připravte si formu na čokoládu. 
  4. Rozpuštěnou čokoládu nalijte do formy a dejte ztuhnout do mrazáku.
  5. Do vodní lázně si dejte další čokoládu (zbylé tři tabulky) a nechte zcela rozpustit.
  6. Mezitím si vezměte kadaif (já použila již smažený-pokud máte nesmažený, dejte na pánev máslo a kadaif do zlatova osmažte), nakrájejte  a přidejte rozemleté pistácie.
  7. Z mrazáku vyndejte již ztuhlou čokoládu a navrh přidejte kadaif. 
  8. Vezměte roteklou čokoládu a kafaif jim zalijte. 
  9. Nechte opět ztuhnout a poté můžete servírvírovat. 

Množství čikolády zvlote podle velikosti formy a jaký poměr kadaifu a čokolády vám bude vyhovovat. 

Zajímavost:
Věděli jste, že hořká čokoláda obsahuje antioxidanty, které mohou pomoci snížit krevní tlak a zlepšit průtok krve? Hořká čokoláda je bohatá na flavonoidy, které mají pozitivní účinky na zdraví srdce. Navíc, konzumace hořké čokolády může zvýšit produkci serotoninu, což je neurotransmiter, který přispívá k pocitu štěstí a pohody. Takže si nejen pochutnáte, ale také uděláte něco dobrého pro své zdraví!

Doufám, že si Dubajskou čokoládu užijete a dobrou chuť! 🍫🥥🌟

 

Kávový cheesecake

 

Kávový Cheesecake

Cheesecake je jeden z neoblíbenějších desertů na světě. Variací tohoto lahodného zákusku je spousta. Tímto receptem určitě potěšíme milovníky voňavé kávy a její chuti. 

Potřebujeme:

Postup:

Sušenky rozmixujeme a smícháme s rozpuštěným máslem. Sušenkovou směs nasypeme do formy, umačkáme a dáme do lednice.

V misce smícháme kávu, skořici, sýr, sladidlo, vanilkový extrakt a nakonec vejce jedno po druhém. Přidáme Amaretto a náplň nalijeme na korpus z lednice.  Pečeme 10 minut při 200 stupních. Poté snížíme teplotu na 110 stupňů a pečeme dalších 20minut. Troubu neotevíráme, dáme mezi dvířka utěrku necháme v troubě postupně vychladat. Poté vychladíme v lednici ideálně přes noc.

Hotový dort zdobíme čokoládou, karamelem nebo i stačí posypat kakaem a dozdobit šlehačkou a kávovými zrny. Fantazii se meze nekladou.

Dobrou chuť vám přeje MUUW!

 

 

Velikonoční tvarohový mazanec

1711461620873

Velikonoční tvarohový mazanec

O Velikonocích coby křesťanských svátcích si připomínáme řadu tradic a zvyků. Kromě toho ale tato oslava jara zakončuje čtyřicetidenní půst, a tak je čas i na typické velikonoční dobroty. K těm nejtradičnějším rozhodně patří mazanec.

My si připravíme lehčí, jednodušší a také výživnější verzi s tvarohem.

Potřebujeme:

500g špaldové hladké mouky + mouku na podsypání570824_4slim-vanilkovy-necukr-240-g
1,5 balíčku kypřícího prášku do pečiva
250g měkkého tvarohu
150g másla ghí
50g třtinového cukru
100g erythritol
3 vejce
1 vanilkový cukr nebo 10g vanilkový necukr
špetka soli
Lžička citrónové šťávy
podle chuti: mandle, rozinky...
1 vejce na potření

Postup:

Všechny suroviny by měli mít stejnou teplotu.
Vejce vyšleháme s cukrem (sladidly). Přidáme změklé máslo, tvaroh, sůl a citrónovou šťávu. Prošleháme.

Mouku smícháme s práškem do pečiva a pečlivě propracuje, dokud těsto nebude tolik lepit. Přidáme rozinky a mandle.

Pracovní plochu podsypeme moukou. Těsto propracujeme a vytvoříme 2 bochánky (mazance). Bochánky přendáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, nařízneme malý křížek a posypeme mandlemi. 

Pečeme cca 45 minut  v předehřáté troubě na 170 st. Před koncem pečení píchneme do těsta párátkem nebo špejlí a když se těsto nebude lepit, mazance jsou hotové.

Dobrou chuť a krásné Velikonoce Vám přeje MUUW!

 

 

 

Jak nastarovat tělo po zimě

1710143739288

Jak nastartovat tělo po zimě

Máte pocit, že byste mohli prospat celý den? Cítíte na sobě pár kil navíc? Padají vám vlasy nebo se zhoršil stav pleťi? Dobrou náladou také zrovna neoplýváte? 
Pravděpodobně i vás dohnala jarní únava. Rádi Vám doporučíme pár typů, jak se znovu cítit dobře a plni energie.

  1. Začněte ráno sklenicí vlažné vody s citrónem. Voda odplavuje škodliviny z těla ven a citrón odkyseluje organismus. Vlažná voda Vám zrychlí metabolismus a doplníte tekutiny, kterých se tělu přes noc nedostávalo. Pijte během dne pravidelně.

  2. Zacvičte si. Příval endorfinů Vám hned zlepší náladu. Přesvědčte se, i když se Vám nechce. Je jen na Vás, jestli si vyberete skupinovou lekci nebo si raději zacvičíte doma nebo v posilovně. Jedna hodina s trenérem Vám stačí na to, aby Vám v posilovně ukázal co a jak. Skvělou volbou je i jóga nebo rehabilitační cvičení, pokut Vám trápí nějaké bolesti.

  3. Zajděte si do sauny. Jakmile vstoupíte do sauny a začnete se pořádně potit, tělo se detoxikuje a vyplavuje škodlivé látky. V sauně se zrelaxujete, uvolníte a zbavíte se stresu. A už jste se zkoušeli otužovat? ;-)

  4. Dopřejte si kvalitní spánek. Snažte se chodit spát ve stejnou hodinu a také ve stejnou hodinu vstávat. Tělo má rádo pravidelný režim. Pokud máte se spaním problémy, určitě se vyvarujte před spaním televize, mobilu a tabletu. Můžete pro lepší spánek vyzkoušet přírodní produkty, které Vám s kvalitním odpočinkem pomohou. Například Sleep & Relax od GymBeam nebo CBD olej.

  5. Odlehčete jídelníček. Jaro je jako stvořené pro úklid domácnosti i těla. Po zimě tělu chybí základní vitamíny a minerály, které mají také vliv na naši zachmuřelou náladu a málo energie. Pokud nechcete dodržovat žádný drastický půst, stačí na pár dní vynechat maso a hlavně doplnit jídelníček o čerstvé potraviny nabité živinami. Skvělou volbou jsou smoothies a klíčky. Prozkoumejte články Kouzlo klíčení semínek nebo Jarní očista organismu - detox.
    Sáhnout můžete i po produktech podporující detoxikaci. Skvělou službu udělá kvalitní kopřivový čaj, šťáva z aloe vera, chlorella, Bio green mix, spirulina...

  6. Věnujte péči svém střevnímu mikrobiomu. Ne nadarmo se říká, že naše střeva jsou náš druhý mozek. Až 2 kg bakterií ovládají náš život víc než si myslíme. V našich střevech je především uložena naše imunita. Naše přátelské bakterie ve střevech určitě potěší rozpustná vláknina - psyllium, Inulin. A je potřeba si naši bakteriální armádu pravidelně doplňovat probiotiky.

  7. Buďte co nejvíc venku. Vitamínu D se nám přes zimu také moc nedostává a sluníčko je ten nejlepší zdroj. Pobyt na čerstvém vzduchu je velmi prospěšný. Je jedno jestli půjdete na procházku, jednu zastávku pěšky, na houby, sázet záhonky nebo se třeba projedete na koni. 1-2 hodiny denně venku dělá zázraky a v lese ještě větší. 

  8. Radujte se z maličkostí a vrhněte se do novým věcí. Naše psychické rozpoložení má zásadní vliv na naše zdraví. Pokud děláte práci která Vám nebaví, zůstáváte ve vztahu, který Vás nenaplňuje a nemáte žádné sny a cíle, jen těžko budete překypovat energií. Jaro je jako stvořené k tomu, abyste vykročili ze „zajetých kolejí“ a vrhli se do nových plánů. Radujte se z každého dne, naplánujte si dovolenou, vzdělávací kurz, vezměte rodinu na výlet a udělejte něco pro to, abyste si život ještě více užívali.

Pevné zdraví a energii do života Vám přeje MUUW!

Medové perníčky

20231220_141445

Medové perníčky 

 

Medové perníčky jsou Vánoční klasikou, která provoní domov sváteční atmosférou. Placky z mouky obohacené medem a kořením pekly už staří Egypťané. V Česku se první perníky datují kolem roku 1330. Zlatá éra perníků a i řemesla perníkářství zažívalo 17. století. Později perníkářství vytlačilo cukrářství a dobroty z kakaa a čokolády. Tradiční perník je ale i tak neoblíbenějším cukrovím na Vánoce a svojí oblibu má i na jiné příležitosti během roku. S naším receptem nemusíte čekat až perníky změknou. Můžete si je upéci na poslední chvíli a vytvořit si doma kouzelnou vůni medu a koření.

Potřebujeme:

100g erythritol moučka 
1 lžička jedlé sody
1 lžíce perníkového koření

Ze všech surovin vypracujeme hladké a vláčné těsto. Zabalíme ho do potravinové folie a necháme odležet alespoň 8 hodiny nebo přes noc. 

Těsto podsypeme moukou, rozválíme na cca 4mm a vykrajujeme různé tvary, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.

Perníčky pečeme v předehřáté troubě na 175 st. Ještě horké perníčky potřeme rozšlehaným vejcem, aby se krásně leskly.

 

Dobrou chuť a krásné svátky Vám přeje MUUW!

Mrkvový dort

20231206_133920

 

Mrkvový dort 

Vynikající chuť tohoto dortu Vás zaručeně překvapí. Skvělá výživná svačinka, která se skvěle hodí do podzimního a předvánočního času. Příprava je jednoduchá. Žádné tření másla, žádné šlehání bílkového sněhu nebo opatrného promíchávání, aby vám těsto nespadlo. Nastrouháme mrkev, smícháme a je to. Vhodná i pro dortové začátečníky. 

Potřebujeme:

Na těsto530335_iplody-ghi-prepustene-maslo-400-ml

Na náplň:

Postup:

  • Mrkev oloupeme a nastrouháme nahrubo. Zázvor také oloupeme a nastrouháme najemno. Pomeranč pořádně omyjeme a ostrouháme z něho kůru. Pak ho rozkrojíme a vymačkáme šťávu.
  • Troubu předehřejeme na 160°C. Připravíme si 20cm kruhovou formu a dno vyložíme pečicím papírem.  
  • Smícháme všechny suché ingredience a společně prosejeme. Vejce smícháme s třtinovým cukrem, erythritolem, máslem a prošleháme. Přidáme zázvor, pomerančovou kůru a šťávu a znovu promícháme. Přisypeme suché ingredience a rychle svižně promícháme. Nakonec přidáme nastrouhanou mrkev a naposled vše promícháme, aby vzniklo kompaktní těsto. 
  • Těsto vylijeme do připravené formy, uhladíme a pečeme asi hodinu. Po upečení necháme zcela vychladnout, klidně přes noc v lednici, dort se pak lépe prokrajuje. 
  • Na krém jednoduše smícháme tvaroh s erythritolem.
  • Korpus podélně rozkrojíme na tři stejné pláty. Pokud jste použili větší formu, rozkrojte jen jednou. Pláty promažeme krémem a nakonec zlehka obmažeme i okraje a vršek zbytkem krému. Ozdobíme ořechy a necháme ztuhnout alespoň hodinu v lednici. 

Dobrou chuť Vám přeje MUUW!