Čokoláda hořká Sao Tomé 75 % 100 g BIO KAOKA

Kód: C01.665298
113 Kč / ks
Skladem
Můžeme doručit do:
12.9.2025
Možnosti doručení

Hořká čokoláda je velmi zajímavý svým původem z oblasti Svatého Tomáše a Princova ostrova. Použité jednodruhové kakao má plnou lehce ovocnou chuť. 

Detailní informace

Detailní popis produktu

Tato hořká čokoláda je velmi zajímavý svým původem. Použité jednodruhové kakao má plnou lehce ovocnou chuť. 

Kakaové boby obsažené v této čokoládě pocházení z oblasti Svatého Tomáše a Princova ostrova. Tato malá země je součástí skupiny rovníkových ostrovů s vulkanickým původem na západní straně Afriky. Ostrůvku se také říká Ostrov čokolády. Díky vulkánům je půda úrodná a podnební tropické podmínky jsou ideální pro pěstování kakaa. Kakaovníky se na tomto ostrově začali sázet na začátku 19. stolení a Portugalci, kteří začali kakaovníky cíleně vysazovat, se tak brzy stali velkými producenty kakaových bobů. 
Bohužel se místní obyvatelé stali součástí otrocké práce a ekonomika celého státu stala na produkci a ceně kakaa závislá. 

Mezinárodní fond pro zemědělský rozvoj (při OSN) nabídl kolem roku 1999 spolupráci francouzské firmě KAOKA ohledně vypracování auditu pro pěstování kakaových bobů na ostrovech. Díky rozmanitosti odrůd kakaovníků získaly ostrovy velkou výhodu k získávání prvotřídní kvality a aroma pouze z místních zdrojů. Tradiční postupy se stali další výhodou pro ekologické zemědělství. Kombinace kvality, ekologického původu a fair trade přístupu zajistila místním obyvatelům a farmářům stabilnější odměnu za práci. 

Organizace farmářů CECAB zastřešuje 27 farmářských coopů což je 2700 rodin. KAOKA se také podílí na vzdělanosti dětí pěstitelů kakaa.

Kakao i vanilka je součástí projektu fair trade - spravedlivý obchod zajištující farmářům z rozvojových zemí spravedlivou odměnu se zákazem otrocké a dětské práce.

HMOTNOST: 100 g
ZEMĚ PŮVODU: Francie
SLOŽENÍ: kakaová hmota z ostrova Svatého Tomáše a Princova ostrova, třtinový cukr, kakaové máslo. Všechny složky pocházejí z kontrolovaného ekologického zemědělství. Obsah kakaové sušiny nejméně 75 %.
UPOZORNĚNÍ PRO ALERGIKY: Výrobek může obsahovat stopy skořápkových plodů, mléka a lepku.
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:

Energetická hodnota 2428 kJ/586 kcal
Tuky 45 g
z toho nasycené mastné kyseliny 28 g
Sacharidy 30 g
z toho cukry 25 g
Vláknina 12 g
Bílkoviny 9,3 g
Sůl 0,01 g

NÁZEV A SKLADOVÁNÍ: Hořká čokoláda. Chraňte před teplem.

FR-BIO-01
Zemědělská produkce mimo EU

Doplňkové parametry

Kategorie: Hořká čokoláda
Hmotnost: 0.1 kg
EAN: 3477730001251
Počet kusů v balení (kartonové množství): 17
Jedná se o BIO výrobek?: ANO
Jedná se o Fairtrade výrobek?: ANO
Nutriční hodnoty: <p><strong>Kalorická hodnota/energie (na 100ml):</strong>2428kJ/586kcal. Tuky:45,0g. z toho nasycené mastné kyseliny:28,0g. Sacharidy:30,0g. z toho cukry:25,0g. Vláknina:12,0g. Bílkoviny:9,3g. Sůl:0,01g</p>
Složení produktu: Kakaová hmota*, třtinový cukr*, kakaové máslo*. Obsah kakaové sušiny nejméně 75 %. Může obsahovat stopy SKOŘÁPKOVÝCH PLODŮ, MLÉKA a LEPKU.*produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Minimální trvanlivost: 120
Certifikační organizace: FR-BIO-01
EANs: 13477730001258, 3477730001251
Podrobná specifikace: <p>Velmi zajímavá čokoláda z jednodruhového kakaa, která vás překvapí vyváženou plnou chutí s ovocnými tóny. Čokoláda je vyrobena z kakaových bobů z oblasti Svatého Tomáše a Princova ostrova. Tento malý rovníkový stát tvoří skupinka ostrovů vulkanického původu na západním africkém pobřeží a je také nazýván Ostrovem čokolády. Vulkanická půda je velmi úrodná a místní teploty, vlhkost a stín poskytovaný bujnou vegetací jsou pro kakaovníky ideální. Právě zde byly vysazeny počátkem devatenáctého století první kakaovníky dovezené z Brazílie do Afriky jako dekorativní rostliny. Komerční pěstování kakaových bobů zavedli na ostrovech Portugalci a v devatenáctém století patřily ostrovy k předním producentům kakaových bobů. Díky ideálnímu klimatu se jednalo o velmi lukrativní byznys s vyhledávanou surovinou - tedy lukrativní pro Portugalce. Na místní obyvatele připadla otrocká práce na plantážích. Ani po odchodu kolonizátorů se situace příliš nezlepšila, surové kakaové boby průměrné kvality, které byly vykupovány překupníky a vozily se k dalšímu zpracování (k fermentaci a sušení) do kontinentální Afriky, příliš zisku neposkytovaly. Ekonomika ostrovního státu byla přesto založena na této jediné plodině a jakékoli výkyvy v ceně či produkci byly okamžitě znát. Mezinárodní fond pro zemědělský rozvoj (při OSN) oslovil na přelomu tisíciletí francouzskou společnost KAOKA s žádostí o vypracování auditu na pěstování kakaa na Svatém Tomáši a Princově ostrově. Závěr auditu zněl, že díky genetické rozmanitosti odrůd místních kakaovníků by mohlo být získáváno aromatické kakao prvotřídní kvality výhradně z místních zdrojů. Další výhodou se ukázaly být používané tradiční pěstitelské postupy, které by šlo snadno upravit tak, aby vyhovovaly požadavkům ekologického zemědělství. Kombinací vysoké kvality kakaa jedinečného původu, fair trade přístupu a ekologického původu (tj. certifikované bioprodukce) by šlo zajistit podstatně vyšší a stabilnější příjem pro místní pěstitele. Na základě tohoto auditu se Mezinárodní fond pro zemědělský rozvoj v roce 2000 rozhodl financovat tříletý program zahrnující na 500 farmářů. Pod dohledem společnosti KAOKA probíhal přechod od roztříštěné produkce surových kakaových bobů průměrné kvality k fermentovaným a usušeným kakaovým bobům špičkové kvality, vypěstovaných za fair trade a bio podmínek. Postupně se podařilo spojit zemědělce a vytvořit infrastrukturu potřebnou pro posklizňovou úpravu kakaových bobů. Farmářská organizace CECAB nyní zaštiťuje 27 farmářských coopů, což představuje na 2700 rodin. Kromě dohlížení na projekty rozvíjené organizací CECAB se v současné době KAOKA zaměřuje i na zlepšení přístupu dětí pěstitelů kakaa ke vzdělání. Kakao a vanilka pocházejí z fair trade projektu <a>Bio Equitable</a>. Fair trade - spravedlivý obchod garantuje farmářům z rozvojových zemí spravedlivou odměnu a zakazuje otrockou a dětskou práci.</p>
Výživové údaje na 100 g: Energetická hodnota: 2428 kJ / 586 kcal. Tuky: 45,0 g, z toho nasycené mastné kyseliny: 28,0 g. Sacharidy: 30,0 g. Z toho cukry: 25,0 g. Vláknina: 12,0 g. Bílkoviny: 9,3 g. Sůl: 0,01 g.
Skladování: Chraňte před teplem.
Rostlinný produkt: ANO
Přirozeně bezlepkový: ANO

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz