Čočka červená celá loupaná 500 g BIO COUNTRY LIFE
Kód: C01.120048Související produkty
Detailní popis produktu
Červená čočka nemá slupku jako jiné luštěniny a je oranžové barvy. Nemusí se namáčet a je rychle uvařená. Po uvaření se rozpadá a hodí se tak především k přípravě kaše nebo polévky. Používá se úplně stejně jako čočka loupaná půlená, jen se malinko déle vaří.
Využití:
- polévky - čočku přidejte do zeleninové polévky nebo z ní umixujte hladký krém s řádnou dávkou horké vody, krém ochuťte česnekem a chilli, exotickou verzi můžete mít, pokud přidáte kokosové mléko a kurkumu
- kaše - po uvaření čočku jednoduše rozmixujte, případně přidejte horkou vodu pro hladší konzistenci, dochucujte dle libosti kořením
- pomazánka - rozmixovaná čočka a jáhly dohromady skvěle fungují jako chutná pomazánka
- zahušťování - s uvařenou čočkou zahustíte guláš nebo jiné hutné třeba zeleninové jídlo v hrnci
- rizoto - s bulgurem a dalšími klasickými přísadami, které běžně dáváte do rizota, vytvoříte z čočky výborné a snadné jídlo
- na sladko - čočku rozmixujete se smetanou a banánem, oblíbený pokrm především u dětí
- salát - vychladlá uvařená čočka se může přidat i do studeného salátu, dobře se hodí například k brokolici a rýži
- placky - vychladlou čočku kombinujte s bylinkami, česnekem, chilli, červenou cibulí a zasypte rýžovou moukou, vytvořte placičky a usmažte na pánvi
Červená čočka je zbavená slupky, proto nenadýmá jako jiné luštěniny. Po uvaření se vždy rozpadá, je až kašovitá. Nejde tomu zabránit, raději toho využijte a udělejte z ní třeba kaši nebo polévku.
Jelikož se nejedná o celá semena, červenou čočku nenaklíčíte. Říkáme jí sice červená, ale je spíše oranžová, po uvaření dokonce až žlutá. Pokud chcete mít čočku do červena, vařte ji s kari nebo kurkumou.
Červená čočka pochází z Turecka a postupně se rozšířila do celé Asie a dnes už i Evropy. U nás se stále jedná o trochu exotickou surovinu pro přípravu jídel. Oblíbená je značně v Indii, kde čočka na talíři nahrazuje maso, protože velkou část populace tvoří vegetariáni. Rostlina plodící čočku je asi 40 cm vysoká a její semena najdeme v luscích.
Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení. Jejich biokvalitu docení především lidé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření.
Složení:
Čočka červená celá loupaná*. Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sóji, skořápkových plodů a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Skladování:
Skladujte při relativní vlhkosti do 70 %.
Legislativní zařazení:
Luštěniny – čočka drobnozrnná.
Země původu:
Turecko
Certifikace:
CZ-BIO-001
BIO:
Ano
Příprava / určení:
Červenou čočku loupanou nemusíte před vařením namáčet, jen propláchněte. Uvařená je za 15–20 minut.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Čočka |
---|---|
Hmotnost: | 0.519 kg |
EAN: | 8595016520359 |
Počet kusů v balení (kartonové množství): | 14 |
Jedná se o BIO výrobek?: | ANO |
Jedná se o Fairtrade výrobek?: | NE |
Nutriční hodnoty: | <p><strong>Kalorická hodnota/energie (na 100ml):</strong>1534kJ/362kcal. Tuky:2,6g. z toho nasycené mastné kyseliny:0,6g. Sacharidy:54,9g. z toho cukry:2,3g. Vláknina:0,0g. Bílkoviny:27,0g. Sůl:0,03g</p> |
Složení produktu: | Čočka červená celá loupaná*. Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sóji, skořápkových plodů a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství |
Minimální trvanlivost: | 365 |
Země původu: | Turecko |
Certifikační organizace: | CZ-BIO-001 |
EANs: | 8595016520366, 18595016520363, 8595016520359 |
Podrobná specifikace: | <!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2025-05-14T10:38:28 --><p>Červená čočka pochází z Turecka a postupně se rozšířila do celé Asie ado Evropy. Je velmi oblíbená v Indii, kde nahrazuje protein z masa, protože velkou část populace tvoří vegetariáni.<br /><br />Díky absenci slupky nenadýmá jako jiné luštěniny a je velmi dobře stravitelná. I proto se doporučuje kojícím matkám a malým dětem jako jeden z prvních pevnějších zdrojů bílkovin ve stravě.<br /><br />Červenou čočku nelze naklíčit, protože se nejedná o celá semena, ale o to snažší je její příprava - nemusíte ji namáčet a je uvařená už za 10-15 minut.<br /><br />Po uvaření má červená čočka jemnou konzistenci, takže se hodí do jídel jako kaše, polévky nebo indický dahl. <br /><br /><strong>Jak červenou čočku využít v kuchyni?</strong><br /><br /><strong>Pikantní čočkovo-rajčatová polévka:</strong> Na oleji osmahněte cibuli, česnek a řapíkatý celer. Přidejte propláchnutou čočku, konzervovaná rajčata, chilli, sladkou papriku, harissu, římský kmín, sůl a pepř. Zalijte vývarem a na mírném plameni vařte pod pokličkou 30-40 minut do změknutí. Podávejte s nasekaným koriandrem.<br /><br /><strong>Pomazánka:</strong> Smíchejte rozmixovanou vařenou čočku a jáhly s trochou olivového oleje. Skvěle chutná s čerstvými bylinkami.<br /><br /><strong>Kaše:</strong> po uvaření čočku jednoduše rozmixujte, případně přidejte horkou vodu pro hladší konzistenci, a dochucujte dle libosti kořením.<br /><br /><strong>Zahušťování:</strong> Uvařenou čočku přidejte do guláše nebo zeleninového jídla. Zahustí pokrm a zároveň doplní bílkoviny.<br /><br /><strong>Placky:</strong> Vychladlou čočku smíchejte s nasekanou cibulí, česnekem, bylinkami a moukou. Vytvarujte placičky a opečte na pánvi dozlatova.</p> |
Návod k použití: | Červenou čočku loupanou nemusíte před vařením namáčet, jen propláchněte. Uvařená je za 15–20 minut. |
Výživové údaje na 100 g: | Energetická hodnota: 1534 kJ / 362 kcal. Tuky: 2,6 g, z toho nasycené mastné kyseliny: 0,6 g. Sacharidy: 54,9 g. Z toho cukry: 2,3 g. Vláknina: 0,0 g. Bílkoviny: 27,0 g. Sůl: 0,03 g. |
Skladování: | Skladujte při relativní vlhkosti do 70 %. |
Legislativní zařazení: | Luštěniny – čočka drobnozrnná. |
Rostlinný produkt: | ANO |
Přirozeně bezlepkový: | ANO |
Bez přidaného cukru: | ANO |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.