🥔Krémová bramborová polévka🥔

Bramborová polévka je klasika, která nikdy nezklame. My ji ale pojali strošku jinak. Je lehčí, krémovější a výživnější. Ideální volba na rychlý oběd nebo večeři ve dvou. Díky kvalitním surovinám a vyváženému složení dodá tělu nejen teplo, ale i potřebnou energii. 

🛒 Ingredience (na 2 porce):

  • 300 g brambor
  • 1 menší mrkev
  • 1 stroužek česneku
  • 1 malá cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 500 ml zeleninového vývaru (může být i voda + zeleninový bujón)
  • 50 ml rostlinné smetany nebo klasické 12% smetany
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Volitelné: nasekaná pažitka nebo petrželka na ozdobu

👩‍🍳 Postup:

Brambory a mrkev oloupejte a nakrájejte na malé kostky. Cibuli nasekejte nadrobno, česnek prolisujte.

V hrnci rozehřejte olivový olej, osmahněte cibuli a česnek dozlatova.

Přidejte brambory, mrkev a mletý kmín. Krátce orestujte.

Zalijte vývarem, přiklopte a vařte na mírném ohni asi 20 minut, dokud zelenina nezměkne.

Část zeleniny (cca polovinu) rozmixujte tyčovým mixérem přímo v hrnci – polévka tak získá krémovou konzistenci, ale zároveň zůstane “kousavá”.

Vmíchejte smetanu, dochuťte solí a pepřem.

Servírujte s čerstvými bylinkami nebo celozrnným pečivem.

Přejeme vám dobrou chuť!

 

💚 Proč je tahle polévka skvěle vyvážená? 

  • Sacharidy z brambor vás zasytí na delší dobu
  • Zdravé tuky z olivového oleje podporují vstřebávání vitamínů
  • Zelenina dodá vlákninu a minerály
  • Bez zahušťování moukou – lehčí a vhodná i pro bezlepkovou dietu

  

📌 Tip: 

Polévku můžeš obměnit podle sezóny – na jaře přidej čerstvý špenát, na podzim hrst hub. Skvěle se hodí i trochu nastrouhaného muškátového oříšku pro jemnou chuť.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz