Kouzlo klíčení semínek

20230408_102638

Jak nastartovat tělo po dlouhé zimě?
Zařaďte klíčky do svého jarního jídelníčku

  • Klíčky jsou plné enzymů. Obsahují jich dokonce až stokrát víc než běžná zelenina a ovoce. Enzymy se velmi významně podílejí na správném fungování našeho těla.
  • Klíčky obsahují také spoustu vitamínů, minerálů a rostlinných bílkovin . Z vitamínů je to především vitamín A, B, C a E, z minerálů pak zinek, hořčík, vápník, selen a fosfor. Všechny tyto látky urychlují regeneraci buněk a udržují mladistvý vzhled.
  • Další důležitou látkou, kterou klíčky obsahují je chlorofyl. Ten čistí nejen krev, ale má i celkově detoxikační účinky celého těla. Podporuje také přenos kyslíku v buňkách a tím blahodárně přispívá k regeneraci celého našeho organismu.
  • Pravidelným konzumováním klíčků s zajistíme lepší imunitu, krásnější pleť, zdravější vlasy a pevnější nehty.

Všechny tyto látky, které klíčky obsahují, potřebujeme na jaře dvojnásob, abychom měli po zimě dostatek energie a dodali tělu vše po zimním strádání.

Co vše můžeme nechat klíčit?

Nebojte se experimentovat. Možností je opravdu hodně. Jen vždy použijte semena určená k potravinářským účelům. 

Může to být:               
 
   klicky_redkvicka               

Využití klíčků v kuchyni   

  • Klíčky konzumujeme nejlépe syrové, aby se nezničily cenné živiny.
  • Můžete jimi posypat namazaný chléb
  • Ideální  je zamíchat je do salátu.
  • Klíčky jsou vhodné do polévek..
  • do rizota...
  • do pomazánek...
  • nebo i do jarního bramborového salátu

Připravit si z klíčků můžete i staročeský pokrm "pučálka"

Jak na to se dozvíte ZDE