Houbová omáčka

Dokžete si představit podzim bez hub? My tedy ne! Proto jsem si pro vás připravily recept na dokonalou houbovou omáčku, která u nás nesmí na podzim chybět.

 Miluje ji cela rodina a vy si jistě také oblíbíte.

Ingredience
1 kg čerstvých hub, především hríbků
500 ml smetany
sůl

Na vývar do omáčky
1 ks cibule
10 kiliček nového koření
3 ks bobkobého listu
750 ml vody

Na zahuštění
polohrubá mouka + voda

Postup 
Jako první si připravíme vývar na omáčku. Do menšího kastrůlku dáme oloupanou cibulku, nové koření, bobkový list a vodu. Necháme vařit na mírném ohni tak, aby nám voda lehce bublala a vývar nám zredukoval.

Houby, především hříbky, si očistíme a nakrájíme na menší kousky. Poté je propláchneme a přendáme do vetšího hrnce.

Houby zalijeme vodou tak, aby byly zcela ponořené ve vodě a dáme vařit na mírném ohni. Občas houby promícháme a vyndáme pěnu, která se nám bude tvořit na hladině.

Než se nám zredukuje vývar do omáčky, připravíme si jíšku na zahuštění omáčky. Vezeme si hrnek o objedmu 400 až 500 ml. Do půlky hrnku přidáme polohrubou mouku a dolijeme vodou. Důkladně rozmícháme.

Ze zredukovaného vývaru si vyndáme cibuli a koření. Přilijeme k houbám, přidáme smetanu a promícháme. Dále postupně přidáváme hotovou jížku. Necháme povařit.

Doporučejeme podávat s bramborovým knedlíkem nebo houskovým. Recept na tyto dokonalé knedlíky naleznete zde na u nás na blogu.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz